Novosti - Izdvojeno

Izdvojeno

Izdvojeno

EFST studenti osvojili 1. mjesto na nacionalnom CFA Research Challenge-u!

4. March 2021. | Izdvojeno, Razno
EFST studenti osvojili 1. mjesto na nacionalnom CFA Research Challenge-u!

Velikim finalom, u ponedjeljak 01. ožujka 2021. zaključeno je prvo nacionalno CFA Research Challenge natjecanje u Hrvatskoj na kojem je zadatak bio dati i argumentirati investicijsku preporuku za dionicu tvrtke KrašPobjednički tim je tim Ekonomskom fakulteta u Splitu u studentskom sastavu: Mario Delić, Toni Petričić  i Marko Plastić, a koje su mentorirali izv. prof. dr. sc. Ana Rimac Smiljanić kao fakultetska mentorica te Đivo Pulitika kao mentor iz financijske industrije.
Tim Ekonomskog fakulteta u Splitu pobijedio je u jakoj konkurenciji kolege s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu kao i nekadašnje sub-regionalne pobjednike; Zagrebačku školu za ekonomiju i menadžment. Uz tim koji je mentorirala profesorica Ana Rimac Smiljanić, na natjecanju je sudjelovao još jedan EFST tim u studentskom sastavu: Bruna Čalija, Matej Erceg, Ana Govorušić, Ana Jelavić i Dominika Marijan i to pod mentorstvom profesorice Ane Kundid Novokmet kao fakultetske mentorice te Vjerana Buljana kao mentora iz financijske industrije. Tim je osvojio izvrsno treće mjesto.

O iskustvima s ovog prestižnog natjecanja pričamo sa studentima, pobjednicima:

Iako sam završio preddiplomski studij na Pomorskom fakultetu, uvijek su me interesirale dionice i funkcioniranje financijskog tržišta. Zato sam diplomski studij odlučio nastaviti na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Iz početka je bilo teško jer sam u malo vremena morao naučiti ono što su drugi učili protekle tri godine, no bio sam uporan jer sam znao zbog čega sam tu. Nisam 'ganjao' visoke ocjene na predmetima koji mi nisu bili fokus, no na predmetima gdje sam se pronašao baš sam „grizao“. Kada sam vidio objavu za CFA natjecanje to je bilo to. Idealna prilika za pokazati znanje, ali i provjeriti samog sebe. Da je bilo lako – nije, ali ovo iskustvo vrijedi više od svih dosadašnjih godina učenja. Preporučio bih svima da se iskušaju. Ma da i ne pobijedite, nije važno….samo sudjelovanje i upoznavanje svih ovih ljudi, vrijedi truda. Bilo je teških trenutaka, jer nas je bilo samo troje. Svi ostali bili su u timovima od pet studenata.“ – priča nam uzbuđeno Mario Delić, student druge godine diplomskog studija, smjer Financijski menadžment.

A zašto ih je bilo samo troje, objašnjava nam njegov kolega sa iste godine i smjera, Marko Plastić i dodaje kako je i sam nakon završenog preddiplomskog studija na Pomorskom fakultetu stigao na Ekonomski fakultet te su se tu upoznali i „kliknuli“ na istu temu. „Bilo je i nas na početku petero, no dvoje kolega su se zaposlili i nisu mogli sudjelovati i tako smo u zadnji tren ostali u troje. Nije nam bilo svejedno. Nismo bili sigurni da ćemo sami uspjeti odraditi cijeli taj ogromni posao oko pripreme projekta. Posla je bilo puno, a nismo znali niti otkuda početi. Danima smo lutali tražeći izvore podataka, pokušavajući spojiti teorije u praktičan podatak i zaključak i tada smo tek shvatili čemu služe neke definicije i jednadžbe koje smo učili na predavanjima. U tome su nam jako pomogli mentori; prof. Ana Rimac Smiljanić i gospodin Đivo Pulitika kojima se ovim putem zahvaljujemo. Posebno smo im zahvalni što su nas pustili da sami vodimo tempo te su nam mirno i strpljivo nudili more smjerova koje smo mi testirali i na kraju shvatili da je nakon iscrpnog istraživanja i analiziranja došao trenutak procjene koju samo mi sami možemo napraviti. I eto…ispalo je da je naša procjena bila najbolja. Žiri nas je ocijenio najboljima u projektu, argumentima, prezentaciji, sudjelovanju svih članova te odgovorima na pitanja sudaca.

Za trećeg člana, profesorica Ana Rimac Smiljanić uzbuđeno objašnjava da moramo objaviti kako je postao dio pobjedničkog tima. „Bio je toliko uporan! Slao mi je more mailova. Htio sudjelovati na natjecanju. Nisam bila sigurna ima li smisla jer je tek na trećoj godini preddiplomskog studija, no kada sam vidjela volju koju ima, znala sam da je to ono što je zapravo najvažnije. Nijedna odskočna daska nije toliko važna koliko čovjekova volja i u tom trenutku sam znala da će sigurno biti izvrsni kao tim. Nemam dovoljno riječi da ih nahvalim i objasnim koliko sam ponosna na njih. Ovo je upravo životna priča koju treba ispričati kako bi bila poticaj drugima. Priča koja dokazuje, po tko zna koji put, koliko je važno biti uporan i iskoristiti svaku priliku koja ti se pruži. A ono što se studentima pruža kroz ovakva iskustva neprocjenjivo je; najbolje iz svijeta obrazovanja i najbolje iz svijeta prakse, insajderski pristup industriji, ali i jačanje svakog pojedinca ponaosob ne samo u poslovnom, već itekako i u životnom smislu. Jednostavno, ovo su prilike koje se ne propuštaju!

Studenta koji je pokazao takvu snagu volje, Tonija Petričića zapitali smo zašto je toliko navalio na natjecanje koje nema nikakve veze s marketingom koji studira na preddiplomskom studiju. –„Ma kako to mislite, nema veze? Nema ovdje granica. Ekonomija je integrirana znanost. Da smo prišli ovom problemu samo sa stajališta financija ne bi nigdje stigli. U projektu smo trebali istraživati i tržište i konkurenciju i procijeniti ponašanje potrošača u budućnosti i financijska tržišta i povijest i stanje tvrtke ali i povezati mnoge stvari iz opće ekonomije. Jedino integrirani pristup ima smisla i daje rezultate. Iskoristili smo sve resurse koje nam fakultet nudi, kopali sami, postavljali modele, ljutili se jedan na drugoga, motivirali se međusobno…Ovo je bio put u kojem ni sami nismo bili svjesni što možemo, ali isto tako i nesvjesni svega što nam fakultet nudi. Kao npr. baze podataka koje smo koristili, sve resurse koje smo pronašli u knjižnici, info labove itd. Ma sve postoji, sve se može i svi ti hoće pomoći ako pokažeš volju i da si zainteresiran.“ – dodaje nam Toni.

Što dalje i koju poruku poslati drugim studentima, pitamo ih.

"Već apliciramo na subregionalno natjecanje, a dobili smo i stažiranje u Erste Asset Management-u. Zainteresirani smo i ponovo aktivirati EFST studentsku udrugu Financijski klub kako bi pomogli i drugim studentima. Da smo mi imali savjetodavnu pomoć starijih studenata bilo kakve vrste, uštedili bi puno dana lutanja i povezivanja odakle početi. Neki se pripremaju i za CFA ispit koji na CV-u puno znači žele li graditi karijeru u ovom smjeru, dok su neki već odradili nivo 1 (od tri) ovog prestižnog ispita."

A što reći drugim studentima?

"Imajte petlju. Samo pokušajte! Nemojte razmišljati „što ako ne uspijem i osramotim se?“ Nema tu sramote. Samo sudjelovanje nagrada je svoje vrste. Kad si već na faksu, iskoristi svaku priliku koja se nudi. Ne preskači objave koje te pozivaju na aktivnost. Tražeći rješenja na ovakvim i sličnim izazovima iz bilo koje sfere ekonomije koju studiraš, sigurno ćeš pronaći i sebe. Ako ne tražiš, ne možeš ni naći. Vrlo jednostavno."

Pobjednički tim s mentoricom

Pobjednički tim s mentoricom

Chartered Financial Analyst (CFA) program je najpriznatiji program iz područja financija i investiranja te profesionalni standard širom svijeta. CFA Institut organizira edukacije, ali i najpoznatiji međunarodni stručni ispit koji služi kao elitna referenca prilikom zaposlenja i razvoja karijere u financijskom sektoru.  U sklopu svojih aktivnosti posebna pažnja posvećena je mladima, odnosno studentima za koje se svake godine organizira prestižno globalno natjecanje pod nazivom CFA Research Challenge.  Natjecanje predstavlja jedan od najizazovnijih projekata u sferi financija i investiranja kako za studente, tako i za mentore koji ih savjetuju prilikom pripreme projekta koji prenosi vrijednosti, znanja i vještine potrebne studentima za dugoročan uspjeh u globaliziranom poslovnom svijetu izloženom stalnim tehnološkim i tržišnim promjenama. Uz praktično mentorstvo i intenzivnu obuku iz financijske analize i profesionalne etike, studente se testira o analitičkim vještinama, procjenama, pisanjem izvještaja i prezentacijskim vještinama, te stječu neprocjenjiva iskustva iz stvarnog svijeta preuzimajući ulogu istraživačkih analitičara.
Nakon nacionalnih natjecanja, timovi dalje idu na subregionalna, a zatim i jedan od tri regionalna natjecanja koja su podijeljena na Amerike, azijsko-pacifičku regiju; te regije Europe, Bliskog Istoka i Afrike. Pobjednički timovi iz svakog regionalnog natjecanja plasiraju se u globalno finale, gdje se jedna momčad pojavljuje kao globalni prvak.
CFA Research Challenge pruža svim sudionicima - i pojedincima i organizacijama - nevjerojatne mogućnosti za stjecanje znanja, iskustva, umrežavanje te kreiranje i iskorištavanje nevjerojatnih karijernih prilika.  

Od srca čestitamo pobjednicima i nadamo se da će ova priča dati vjetar u leđa i ostalim studentima da se okušaju u nekim novim izazovima. Jer zato smo tu. Da naučimo navigati kroz izazove.

Documents to download