Novosti - Covid19

Covid19

EasyDNNNews

CORONAVIRUS (COVID-19) – UPUTE I PREPORUKE

12. ožujka 2020. | Covid19 info
CORONAVIRUS (COVID-19) – UPUTE I PREPORUKE

Kontakt telefon županijskog Zavoda za javno zdravstvo

U slučaju bilo kakve sumnje javiti se na kontakt telefon županijskog Zavoda za javno zdravstvo:
091 151 2003

Opće informacije o Coronavirusu (COVID-19)

Najnoviji podaci o Coronavirusu (COVID-19) kontinuirano su dostupni na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uključujući i najnovije preporuke o postupanju u nastaloj situaciji. Upućuju se svi da svakodnevno prate nove preporuke i pridržavaju ih se.

Opći podaci o samom virusu dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo posvećenim Pitanjima i odgovorima o bolesti uzrokovanom novim Coronavirusom COVID-19, uključujući i informacije o:

  • Kako se virus prenosi
  • Kako izbjeći zarazu
  • Koji su simptomi zaraze
  • Što učiniti ako sumnjate da ste bili u bliskom kontaktu sa oboljelima
  • Koja su pravila za ispravno pranje/dezinfekciju ruku


Kako prilagoditi svakodnevni život

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je i Dodatne upute za pojedince, kolektive i poslodavce kako bi se maksimalno umanjila mogućnost zaraze, uz dodatne upute o pravilnom načinu pranja ruku, kao i video prilog za dodatnu edukaciju kako smanjiti rizik od zaraznih bolesti.


Je li zadržavanje na Fakultetu sigurno?

Fakultet je još uvijek otvoren za studente kako bi sudjelovali na nastavi i pripremali se za ispite. Sve informacije ažurirat će se u skladu s novonastalim situacijama te novim preporukama nadležnih službi. 

Najvažniji prioritet Ekonomskog fakulteta u Splitu je sigurnost i dobrobit naših studenata i zaposlenika. Iako u našem okruženju nema prijavljenih slučajeva COVID-19 odgovornim ponašanjem želimo doprinijeti sprječavanju širenja virusa u našoj zajednici i u društvu općenito.

Kao i uvijek, postupajmo s maksimalnim međusobnim poštovanjem i odgovornošću u svakom trenutku, te se pridržavajmo uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Koje mjere provodi EFST?

EFST svakodnevno prati razvoj događaja i slijedi Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sveučilišta. Preporučujemo svima pridržavanje navedenih preporuka. 


Što u slučaju da je EFST student ili zaposlenik bliska osoba potvrđenom slučaju oboljelog od COVID-19 ili sam zaražen?

Definicija kontakta uključuje:

  • Izravan fizički kontakt s oboljelim
  • Boravak u blizini oboljeloga na udaljenosti manjoj od 1 metar u trajanju duljem od 15 minuta
  • Izloženost u zdravstvenoj ustanovi, uključujući direktnu skrb za oboljele od COVID-19, rad sa zdravstvenim radnicima zaraženim s novim koronavirusom, posjet bolesnicima ili boravak u istom bliskom okruženju s oboljelim od COVID-19 bez korištenja osobne zaštitne opreme
  • Rad u neposrednoj blizini ili dijeljenje istog zatvorenog prostora (kao što su  učionice, poslovni uredi, čekaonice, dvorane za sastanke i drugi zatvoreni prostori) s oboljelim od COVID-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
  • Putovanje zajedno s oboljelim od COVID-19 u bilo kojem prijevoznom sredstvu
  • Dijeljenje istog kućanstva s oboljelim od COVID-19

Ukoliko postoji sumnja da je student ili zaposlenik bio u kontaktu s oboljelim od COVID-19 ili da sam ima simptome, potrebno je hitno nazvati broj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 091 151 2003, te postupiti sukladno dobivenim uputama.

 

Kako sprovesti kućnu izolaciju u potvrđenim slučajevima koji ne zahtijevaju bolničko liječenje

U slučaju potrebe za kućnom izolacijom u potvrđenom slučaju obolijevanja, a gdje medicinsko stanje ne zahtijeva bolničko liječenje (blaga klinička slika bez prisustva kroničnih bolesti) strogo se pridržavati Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u slučaju potrebe za kućnom izolacijom.