Novosti - Studij

Studij

Studij

Intervju sa studentima; dobitnicima Rektorove nagrade u ak. god. 2020./2021.

15. lipnja 2021. | Studij, Izdvojeno

U ponedjeljak 14. lipnja 2021. godine održana je svečanost dodjele Rektorove nagrade u akademskoj godini 2020./2021. za najbolje studente Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2019./2020. Ovom prestižnom nagradom koju dodjeljuje Sveučilište u Splitu mogu se pohvaliti i dvoje studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu; Ena Jurić i Marin Radić. Bili smo sigurni da iza ovih imena stoje zanimljive priče pa smo ih intervjuirali kako bi saznali malo više o njima. Bili smo u pravu. Nastavite čitati za dodatnu motivaciju!

Zašto ste upisali Ekonomski fakultet u Splitu; zašto ekonomija i zašto Ekonomski fakultet u Splitu?

Ena: Još od osnovnoškolskih dana sam bila društvenjak. Kada je došlo vrijeme za odabir fakulteta, duže vrijeme bila sam u dilemi između nekoliko studija, ali svi su pripadali društvenim znanostima. Na kraju je konačna odluka pala upravo na ekonomiju koja me privukla iz razloga što sam smatrala da će mi pružiti najviše mogućnosti. I nisam se prevarila, studirajući na Ekonomskom fakultetu u Splitu shvatila sam da je ekonomija veoma široko područje koje obuhvaća mnogo različitih segmenata u kojima se pojedinac može pronaći (za vrijeme studiranja, ali i kasnije u poslovnoj karijeri). Odgovor na pitanje zašto ekonomija u Splitu je jednostavan - nima Splita do Splita!

Marin: Unatoč tome što sam bio u nedoumici između dva fakulteta, sretan sam što je ispalo ovako.
Ekonomija iz razloga što je jako multidisciplinarno i široko područje gdje se dosta toga može aplicirati, a Ekonomski fakultet u Splitu jer je najbolji i najkvalitetniji Ekonomski fakultet u državi!


Što Vam se svidjelo tijekom studija?

Ena: Tijekom studiranja na Ekonomskom fakultetu u Splitu svidjelo mi se to što je, uz dobru organizaciju, moguće uskladiti studiranje sa istovremenim obavljanjem studentskih poslova kao i društvenim životom. Također mi se jako svidjelo što se na Fakultetu pruža mogućnost obavljanja stručne prakse gdje se studenti mogu povezati sa različitim poduzećima i steći prva iskustva u svojoj struci, a tu su i različiti projekti, konferencije i ostale dodatne opcije koje mogu biti veoma vrijedno iskustvo za budućnost. I naravno, tu su pristupačni i susretljivi profesori koji stalno daju sve od sebe i uvijek su spremni na dodatnu pomoć.

Marin: Puno toga, počevši od zgrade fakulteta, kolega, amfiteatara, pristupa profesora, nastavnog i ostalog osoblja, menze i naravno kafića Funky. Istakao bih mogućnost obavljanja stručne prakse u okviru privatnih organizacija kao stvar koja mi se najviše svidjela tijekom studija.


Koliko je za Vas zahtjevno studiranje?

Ena: Smatram da kada postoji motivacija i interes za područje studiranja, samo učenje i obavljanje studentskih obaveza može biti jedno jako lijepo i ugodno iskustvo. S obzirom da tijekom studiranja ni u jednom trenutku nisam izgubila zanimanje i volju za studij, osobno ne bih rekla da mi je studiranje bilo prezahtjevno, ali je iziskivalo dobru organizaciju vremena i samodisciplinu. Naravno da je bilo težih perioda, ali i onih uspješnih koji su mi ujedno davali snagu da nastavim dalje i dajem najbolje od sebe.

Marin: U početku poprilično zahtjevno je bilo balansirati rad i studij, međutim kada sam se navikao na taj ritam studiranje nije bilo previše zahtjevno jer bih položio sve ispite na vrijeme i mogao sam raditi ostatak ljeta bez dodatnih obaveza.


Jeli Vas, i ako da na koji način, studiranje na Ekonomskom fakultetu u Splitu promijenilo?

Ena: Studiranje na Ekonomskom fakultetu u Splitu naučilo me da se ne treba bojati izazova i svojih snova, već hrabro ići naprijed i vjerovati u sebe i svoje sposobnosti. Stekla sam više samopouzdanja i usudila bih se reći da sam postala bolja verzija same sebe.

Marin: Svakako, podiglo mi je razinu kritičkog razmišljanja na novi nivo, proširilo horizonte i povećalo samopouzdanje, od svakog profesora sam nešto naučio i implementirao u svakodnevni život.


Ako bi trebali izdvojiti jednu stvar/situaciju/osjećaj/osobu koje ćete se najviše sjećati sa studija, koja bi to bila?

Ena: Nakon pet godina studiranja teško je izdvojiti samo jedno. Proteklih pet godina bilo je ispunjeno mnogim zanimljivim situacijama koje su bile popraćene cijelim spektrom različitih osjećaja, a fakultet je i mjesto gdje sam upoznala meni danas iznimno bliske osobe. Jedna od stvari koje ću se sjećati zasigurno je i ova Rektorova nagrada.

Marin: Jako je teško izdvojiti jednu samo stvar koje ću se sjećati s obzirom da sam u zadnjih 5 godina stekao jako puno lijepih, a i manje lijepih uspomena. Svakako ću pamtiti sva prijateljstva i poznanstva koja sam stekao, kao i svih nagrada i postignuća koje sam ostvario.


S obzirom na trud i angažman, jeste li očekivali da ćete dobiti Rektorovu nagradu?

Ena: Unatoč tome što sam bila svjesna svojih dobrih rezultata, mislim da nagrade ovakvog tipa nikad ne možete očekivati. Znala sam da šanse za dobitak nagrade postoje, ali ne mogu reći da sam očekivala da ću zaista baš ja postati dobitnica. U konačnici sam, u trenutku kada sam saznala da sam dobila nagradu, prije svega bila jako ugodno iznenađena i zatečena.   

Marin: Dao sam naslutiti s obzirom na trud koji sam ulagao u studij, ali čovjek nikad ne može biti 100% siguran.


Što za Vas znači činjenica da ste dobitnik/ca Rektorove nagrade?

Ena: Dobitak Rektorove nagrade za mene je prije svega priznanje za moj rad i rezultate te sam jako ponosna na činjenicu da sam dobitnica. Činjenica da je moj trud prepoznat i prihvaćen na taj način je velika čast za mene.

Marin: Vjetar u leđa, činjenica da se trud svakako prepoznaje i nagrađuje. Također i ponos, jer to nije mala stvar.


Što planirate dalje?

Ena: Trenutno sam u procesu izrade diplomskog rada, a paralelno preko Student servisa i radim sezonski posao. Otvorena sam za sve opcije u budućnosti koje mi se pruže i spremna i dalje učiti i usavršavati se. Kraj studiranja početak je novog poglavlja u životu i planiram nastaviti raditi na sebi i davati svoj maksimum u svemu što radim.

Marin: Nastaviti se truditi profesionalno i akademski, ulagati u sebe i u svoj budući posao „gristi i boriti se“ kroz život kako bi dosegao svoj potencijal.


Koju bi poruku uputili brucošima / ostalim studentima?

Ena: Brucošima bih poručila da prije svega budu sigurni sami u sebe i svoj izbor. Veoma je važno da ne posustajete pred preprekama i padovima, nemojte dopustiti da vas bilo što (ili bilo tko) obeshrabri. Budite uporni, marljivi i nikad nemojte odustajati. Iskoristite mogućnosti koje vam se pruže, nikada nemojte misliti da je bilo što "prevelik zalogaj" za vas i hrabro se borite sa svim izazovima.

Marin: Brucošima bi sugerirao da pruže ekonomiji priliku, idu na predavanja i redovno ispunjavaju svoje obveze, a svima skupa bi preporučio da ne slušaju priče o zasićenju ekonomista i besposlici. Trud se uvijek cijeni i prepoznaje, kako na faksu tako i kod poslodavaca.  

Bravo Ena, bravo Marine! Od srca čestitke na zasluženoj nagradi.