Novosti - Razno

Razno

Razno

EFST studentica Antonija Buzov u CBRO timu - dobitnica Rektorove nagrade za posebna postignuća

18. lipnja 2021. | Izdvojeno, Razno

S ponosom objavljujemo da je naša studentica Antonija Buzov u timu studenata (ostali članovi tima: Petra Kundid - Sveučilišni odjel za studije mora, smjer Ekologija i zaštita mora, Andro Rudan -  Sveučilišni odjel za studije mora, smjer Ekologija i zaštita mora, Matej Radić - Pomorski fakultet, smjer Brodostrojarstvo) dobitnica Rektorove nagrade i to za projekt  osmišljavanja i dizajniranja CBRO sustava  za  filtriranje morske vode i pročišćavanje od mikroplastike. Donosimo vam intervju s Antonijom kao i priču o samom projektu.


Zašto ste upisali Ekonomski fakultet u Splitu; zašto ekonomija i zašto Ekonomski fakultet u Splitu?
Upisala sam Ekonomski fakultet jer smatram da je ekonomija vrlo široko područje utkano u svaki dio naših života, a za nekoga tko je svestran i zainteresiran za mnoge stvari, to se činio kao prirodan izbor. Odlučila sam za Ekonomski fakultet u Splitu jer sam smatrala da je najbolji u Hrvatskoj i da omogućava studentima sve što je potrebno kako bi se izgradili u sposobne i uspješne pojedince.

Što Vam se svidjelo tijekom studija?
Tijekom studija na Ekonomskom fakultetu mi se najviše svidjelo što sam otpočetka mogla obavljati studentske poslove i uz to ispuniti sve fakultetske obaveze. Također mi je vrlo bitno što sam imala priliku obavljati stručnu praksu, a za što smatram da je jedan od bitnijih aspekata studija i nešto što studente zaista priprema za život nakon fakulteta.

Koliko je za Vas zahtjevno studiranje?
Smatram da mi studiranje nije bilo previše zahtjevno, pogotovo uz dobru organizaciju, ali i volju koja ni u najgorim trenutcima nije dopuštala da odustanem. Sve se može kad se hoće!

Je li Vas, i ako da na koji način, studiranje na Ekonomskom fakultetu u Splitu promijenilo?
Studiranje na Ekonomskom fakultetu u Splitu me potaklo da uvijek ciljam visoko i grabim prilike koje se ukažu. Od svakog profesora i kroz razne kolegije sam stekla mnoga znanja i vještine koja će mi koristiti čitav život.

Ako bi trebali izdvojiti jednu stvar/situaciju/osjećaj/osobu koje ćete se najviše sjećati sa studija, koja bi to bila?
Definitivno bih izdvojila Shaping fair cities Zimsku školu koja se odvijala na fakultetu 2019. godine, a kroz koju sam stekla mnoga znanja i upoznala divne ljude te s njima zatim osmislila uređaj CBRO, zbog kojeg sam danas ovdje.

Na koji način je započela Vaša priča s CBRO projektom; kako ste se povezali sa studentima sa drugih fakulteta?
Neki od nas su se upoznali na prethodno spomenutoj Zimskoj školi, no većina nas se upoznala na Ocean Hackathon natjecanju kada smo zapravo i došli na ideju CBRO-a. S obzirom da je na natjecanju bilo potrebno osmisliti rješenje za problem povezan s morima i oceanima, krenuli smo razvijati ideju u tom smjeru, a plastika, odnosno mikroplastika su zaista ogromni problemi koje je potrebno riješiti.

Što za Vas znači činjenica da ste dobitnik/ca Rektorove nagrade?
Činjenica da sam dobitnica Rektorove nagrade znači da je moj rad i trud prepoznat, a da su se neprospavane noći itekako isplatile!

Koju bi poruku uputili brucošima / ostalim studentima?
Brucošima bih poručila da uvijek vjeruju u sebe i ne odustaju od svojih želja i zamisli. Potrebno je biti uporna i marljiva osoba jer trud i zalaganje se uvijek isplate.

 

CBRO PRIČA – OD IDEJE DO REALIZACIJE UREĐAJA ZA ČIŠĆENJE MIKROPLASTIKE IZ MORA I OCEANA

Svaka priča ima svoj početak....
Primarni razlog osnivanja našeg startupa je unutarnja želja svih članova da pozitivno utječu na planet i zajednicu. Svjesni smo mnogih opasnosti koja prijete Zemlji te smatramo da je odgovornost svih nas da makar dijelom ublažimo negativan ljudski utjecaj. Naš tim se odlučio fokusirati na rješenje problema mikroplastike u morima i oceanima. Mikroplastika predstavlja sitne čestice plastike manje od 5 mm u promjeru. Opasna je iz mnogih razloga, npr. mikroplastika sprječava sunčevu svjetlost da dopre do planktona, što sprječava fotosintezu i oksigenaciju, u konačnici rezultirajući smrću planktona i ''gušenjem'' oceana. Uz to, morske životinje jedu mikroplastiku, zamjenjujući je za plankton, donoseći tako mikroplastiku na naš tanjur. Iako još nije dovoljno istraženo, znanstvenici vjeruju da udisanje i gutanje mikroplastike može imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje. Prema istraživanjima Svjetskog fonda za prirodu, prosječna osoba pojede otprilike 5 grama mikroplastike tjedno, odnosno težinu jedne kreditne kartice. Također je dokazano da je mikroplastika vektor koji prenosi teške metale u probavni sustav gdje se oni otpuštaju i apsorbiraju. Unosom teških metala se povećava rizik razvoja tumora u probavnom, mišićnom, živčanom i pokrovnom sustavu. Bitno je napomenuti da iz mikroplastike nastaje nanoplastika za koju je dokazano da ima sposobnost ulaska u stanice, čime izaziva upale i iritacije u raznim sustavima, te blokira izlučivanje hormona.
Osim rješenja ovog problema, naša je uloga konstantno podizati svijest o mikroplastici, jer iako je već desetljećima problem, mnogi toga nisu svjesni. Svojim primjerom želimo potaknuti ljude na održiviji način života koji će s vremenom dovesti do sve manjeg generiranja otpada, a samim time i nastajanja mikroplastike. Mnoge inicijative za sprječavanje ulaska plastike u mora i oceane već postoje, kao i inicijative za čišćenje makroplastike na površini mora, no mikroplastika često biva zanemarena. Stoga smo odlučili da je krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi, a opasnost ukloni.

Foto: privatni album (prvi koraci)

Ocean Hackathon
U listopadu 2020.  godine smo se prijavili na Ocean Hackathon natjecanje koje organizira Campus mondial de la Mer Sveučilišta u Brestu, a natjecanje u Splitu organizira Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu uz potporu Europske poduzetničke mreže, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, Tehnološkim parkom Varaždin, udrugom Split Tech City i Studentskim Poduzetničkim Inkubatorom te uz potporu ICT županije. Tijekom natjecanja smo razvili ideju CBRO-a kao uređaja za čišćenje mikroplastike iz mora i oceana te osvojili treće mjesto. CBRO je tada bio samo ideja, no odmah po završetku natjecanja smo počeli raditi na razvoju prototipa.

StartIT
Nakon toga smo se prijavili na StartIT program suorganiziran od strane ICT županije i Lean Startup Hrvatska. Od 26 timova koji su se prijavili, izabrano je 15, a među njima i naš tim. Program je trajao od kraja listopada do sredine prosinca tijekom kojeg smo prisustvovali brojnim edukacijama, gostovanjima raznih poduzetnika i  drugih koji su nas vodili i usmjeravali tijekom ovog programa. Kroz mnoge razgovore sa znanstvenicima, saznali smo da je čišćenje mikroplastike gotovo nemoguće, barem uz znanje i tehnologiju koju trenutno posjedujemo. Stoga smo došli na ideju da pomognemo znanstvenicima koji se bave istraživanjem ovog problema, jer ako ga dovoljno istražimo, imamo puno veću šansu za riješiti problem zagađenja mikroplastikom. Drugim riječima, želimo biti posrednik te znanstvenicima i svima drugima koji istražuju ovaj problem olakšati i poboljšati uzorkovanje. Glavna barijera na koju znanstvenici nailaze su nestandardizirani protokoli prilikom uzorkovanja mikroplastike. Rezultate koje znanstvenici prikupljaju teško je adekvatno usporediti zbog različitih alata i metoda koji se koriste. Uz to, brodovi kojima se trenutno koriste za dolazak do područja za uzorkovanje negativno utječu na okoliš i skupi su za najam. Uzimajući u obzir nova saznanja, adaptirali smo početnu ideju te odlučili da ćemo raditi na uređaju za uzorkovanje mikroplastike i mjerenje drugih potrebnih parametara.

Nakon završetka programa nastavili smo raditi na usavršavanju prototipa. U međuvremenu smo imali intervju o našem projektu za Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju, a ubrzo su vijest prenijele i sve druge novine. Članak je donio mnogo pozitivnih stvari, među kojima:

  • Podcast ''Make some waves'' – Tena Turčinović (dostupan od 27. svibnja)
  • Projekt InnovaMare – Innovative solutions for sustainability of Adriatic Sea (panelisti)
  • All-FORA online Side-Event – SMEs towards the Circular Economy (panelisti)
  • Studentska sekcija Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa – Innovation for you (izlaganje na sajmu, trenutno odgođeno)

U međuvremenu smo bili na sastanku s predsjednikom Županijske Komore Split, Jozom Tomašom, koji nas je pozvao da projekt predstavimo u sklopu Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora te gradova i sveučilišta, a na kojem smo prisustvovali i prezentirali.

Ono što je možda najbitnije, tvrtka Liburnia Maritime Agency je odlučila donirati sva potrebna sredstva za razvoj MVP-a, a također su naglasili da nakon toga žele investirati u naš projekt. Također je bitno navesti da surađujemo s Klarom Mladenić, jednom od ambasadora Back to Blu projekta kojeg je osnovala Liburnia. Klara Mladenić i naš tim će provesti prvo istraživanje, odnosno uzorkovanje uz pomoć CBRO-a. Nakon toga nam je cilj dizajnirati i napraviti finalni proizvod koji se može koristiti za druge razne namjene, kao što su npr. prijevozne djelatnosti, ispitivanje kakvoće mora/vode, sakupljanje površinskih tekućina poput ulja ili nafte i sl.
   
O uređaju:


Foto: privatni album (prototip u fazi razmišljanja)

Finalni uređaj se može kategorizirati kao USV (Unmanned Surface Vehicle), odnosno bespilotno površinsko vozilo koje će posjedovati izvrsne plovne karakteristike, njime se upravlja daljinski te je neovisan o napajanju zbog solarnih panela koji će uređaju davati potrebnu energiju. Uređaj će također imati sustav s manta mrežom koja će služiti za prikupljanje i zadržavanje uzorka mikroplastike. Na uređaju će se nalaziti sonari i sonde uz pomoć kojih se mogu mjeriti razni drugi parametri bitni za daljnje istraživanje.
Zamislili smo skup usluga koji bi olakšali uzorkovanje. Prvo, istraživač odabire područje na kojem treba izvršiti uzorkovanje. Nakon toga odabire različite parametre koje želi mjeriti, poput slanosti, dubine, temperature, protoka vode, itd. Usluga se zatim naručuje i uređaj šalje na uzorkovanje. Klijent također može stalno nadzirati uređaj. Kada uređaj završi, vraća se s uzorkom i svim potrebnim podacima koje davatelj usluga dostavlja klijentu. Drugim riječima, CBRO se ne bi prodavao (barem na početku), već bi se iznajmljivao kao usluga putem poslovnog modela Robotics-as-a-Service. To bi klijentima omogućilo najvišu kvalitetu bez troškova kupnje uređaja te troškova amortizacije. Budući da je uređaj još uvijek u našem vlasništvu, mogli bismo ga stalno nadograđivati i osigurati veću produktivnost i uvijek najnoviji mogući model.

Važni linkovi:
Ocean Hackathon
ICT županija
ICT županija Demo Day
HINA
Croatia Week
Jutarnji
Universitas
HGK Split