O Fakultetu - Novosti - Razno

Razno

Razno

Intervju sa studenticama; dobitnicama Rektorove nagrade u ak. god. 2021./2022.

17. June 2022. | Izdvojeno, Razno, Događanja
Intervju sa studenticama; dobitnicama Rektorove nagrade u ak. god. 2021./2022.

U utorak, 14. lipnja 2022. godine održana je svečanost dodjele Rektorove nagrade u akademskoj godini 2021./2022. za najbolje studente Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2020./2021.  Veoma smo ponosni što su se među nagrađenima pronašle i naše vrijedne studentice Lana Galić i Karmen Biuk koje su osvojile Rektorovu nagradu za izvrsnost te Julija Božan koja je osvojila Rektorovu nagradu za znanstveni ili umjetnički rad, sa radom „Utjecaj kriptovaluta na tradicionalna tržišta kapitala“.😍🤩🥳

U nastavku pročitajte zanimljive priče naših dobitnica!

 

  • Zašto ste upisali Ekonomski fakultet u Splitu; zašto ekonomija i zašto Ekonomski fakultet u Splitu?

Julija:
Iskreno tila sam bit ona teta u suknjici i štiklicama haha…pa zapravo cijelo moje odrastanje kroz i osnovnu i srednju školu vodilo je tome. Od svih predmeta najviše su me išli oni s brojevima, bila sam uvik "tajnica" koja je bila zadužena za skupljanje novca za nekakav događaj, rekla bih prirodan tijek…polaganjem mature i rangiranjem fakulteta, na prvom mjestu bila mi je geodezija, ali na savjet oca da žene neće na teren nikad izać odustala sam od iste i upisala ekonomiju i ni trenutka nisam požalila. Stoga, EFST se činio pravi izbor za mene.

Karmen:

Od 13. godine sam željela upisati ekonomsku školu, ali sam spletom okolnosti završila u gimnaziji. Prilikom upisa na fakultet sam bila u dvojbi te sam svoj put vidila na PMF-u. Iako sam upala na PMF vrlo sam brzo shvatila da to nije put kojim želim ići već da se vidim u nekom drugom smjeru. Obzirom da mi je majka ekonomist, od djetinjstva sam s majkom obračunavala poreze, igrala se sa čekovima i banke tako da sam zaista znala da je to i moj put.

Lana:

Smatram da mnogi u toj dobi nisu sigurni koji je njihov životni put pa tako nisam bila nija. Ekonomski fakultet u Splitu sam upisala preispitujući vlastite interese te uvažavajući osobnost i shvatila da to treba biti multidisciplinarno područje kao što je poslovna ekonomija. Privukla me matematička analiza ekonomskih problema u različitim poslovnim sferama.

Izabrala sam studij na Ekonomskom fakultetu u Splitu jer se profilirao kao najbolji fakultet u ovom području u našoj zemlji.

 

  • Što Vam se svidjelo tijekom studija?

Julija:

Pa najviše ovaj master studij jer se do tog dijela profilira svaki student, zna što želi, što ga zanima pa sa još većom znatiželjom istražuje nova područja ekonomije. Isto tako, u ovom periodu diplomskog studija sam ostvarila svoje želje – uspjela sam se prepoznati u grani ekonomije, proučavala, istraživala i pisala pa se eto to i nagradilo, zatim Erasmus program i slično.

Karmen:
Profesori koji su prepoznali moj interes te su isti poticali. Njihov poticaj i dopuštanje da istražujem van granica tradicionalnog učenja je nešto što me definitivno oblikovalo.

Lana:

Sviđa mi se koncept učenja na ovom fakultetu jer uz dobru teorijsku podlogu imamo mogućnost praktične primjene. Na primjer, tijekom nastave obradimo dosta studija slučaja koji nas uče kako se postaviti u određenim poslovnim situacijama. Kroz različite studentske radove naučene metode primjenimo u konktretnim situacijama. Isto tako, sudjelovanjem na nastavi profesori nas potiču na raspravu što smatram važnim za izgradnju kritičkog načina razmišljanja. Posebno na mom smjeru Informatički menadžment sviđa mi se koncept kontinuiranog praćenja učenja koji nas potiče na istraživanje a samim time i praćenje svih novih trendova.

Drago mi je što nam se nudi mogućnost odabira stručne prakse i prakse u centru za Društveno korisno učenje gdje imamo priliku naše teorijsko znanje primijeniti i steći neka nova iskustva relativno rano u svom obrazovanju. Smatram da na taj način gradimo naše „meke vještine“ (eng. soft skills) i dobivamo uvid u poslovanje.

Kao član Studentskog poduzetničkog inkubatora koji djeluje na Ekonomskom fakultetu u Splitu, smatram da je ova organizacija još jedna prilika za nas mlade da sudjelovanjem u promociji i organizaciji svih događaja, natjecanja, konferencija gradimo poduzetnički duh, nudimo ideje i realizaciju potencijalnim poslodavcima te formiramo dobru mrežu poslovnih subjekata. Mislim da upravo ove dodatne aktivnosti ističu studij na Ekonomskom fakultetu u Splitu u odnosu na druge i da sudjelovanjem u ovim organizacijama čini učenje učinkovitijim i studentski život zanimljivijim.

 

  • Koliko je za Vas zahtjevno studiranje?

Julija:

Nastavljajući se na prethodno, rekla bih da sam se "prošetala" kroz diplomski jer mi je svaki kolegij bio zanimljiv i koristan. Isto tako, studiranje kao studiranje treba biti zabavno, treba se opustiti i uživati u najljepšem periodu u životu - studentskim danima. Ravnoteža je važna, stoga malo učenja, malo zabave, malo sporta i rekreacije, vode uspjehu.

Karmen:
Da je zahtvjeno je, ali kad studiraš nešto što voliš, zaista je svaki zadatak izvodljiv.

Lana:

Zaista je teško odgovoriti na ovo pitanje i definirati koliko je zahtjevno. Svaki dan je odgovor na to pitanje drugačiji jer zapravo ovisi o tome koliko mi je područje nekog kolegija zanimljivo i inspirativno. Naravno, sve to je u vezi s entuzijazmom studentaznatiželjom i na kraju neizbježnom disciplinom. Osoba sam koja puno truda i rada ulaže u studiranje jer smatram ovaj period iznimno važnim za vlastitu izgradnju. Sve te aktivnosti, određeni kolegiji i profesori zaista potiču na razmišljanje i dublje istraživanje što motivira na daljnji rad.

 

  • Ako bi trebali izdvojiti jednu stvar/situaciju/osjećaj/osobu koje ćete se najviše sjećati sa studija, koja bi to bila?

Julija:

Gledajte, kroz akademsko obrazovanje ima mnoštvo i dobrih i loših stvari, situacija, osjećaja i osoba teško je izdvojiti nešto jer te to izgradi kao osobu. Svi mi imamo uspone i padove, ali to je normlano i to tako treba biti.

Ako baš moram, to će biti poziv iz HANFAe da sam dobila 1.nagradu na temelju napisanog rada.

Karmen:
Zaista ne mogu izdvojiti konkretnu osobu ili situaciju. Naime, u tih pet godina zaista se dosta toga promjeni što te oblikuje nekad i za cijeli život. Sve osobe koje sam upoznala su mi bili ili uzor ili lekcija. Neki oboje, ali jedno je zajedničko…Svima sam zahvalna što su bili tu. Zaista su me puno toga naučili te ću fakultet pamtit po najboljem.

Lana:

Definitivno bih izdvojila trenutak na trećoj godini preddiplomskog studija kada me profesorica Višić pozvala na sudjelovanje na EDT međunarodnoj konferenciji. Naime, Profesorica je bila moja mentorica završnog rada te je, potaknuta mojom idejom te željom za pisanjem i istraživanjem, predložila da tema mog završnog rada bude temelj za pisanje jednog znanstvenog članka u suradnji s njom te da rezultate istraživanja predstavim na konferenciji. Kada sam pročitala njezin mail ja sam zaista bila preplavljena emocijama. Krenuvši od osjećaja sreće i zahvalnosti da je zapravo moj trud i rad netko zapazio i da mi sada pruža jednu tako, za mene, veliku priliku dok s druge pak strane osjećaj brige da sada moram počet pisati i da imam definiran rok te da je sad ispred mene postavljen jedan viši cilj. Taj period pisanja i pripreme rada te u konačnici samo izlaganje na konferenciji je za mene bio uzbudljiv i zaista nezaboravan. Ovim putem još jednom se želim zahvaliti profesorici Višić na pruženoj prilici.

  • S obzirom na trud i angažman, jeste li očekivali da ćete dobiti Rektorovu nagradu?

Julija:

Prateći prethodne godine i dobitnike, ne. Puno je i umjetnika koji ulažu svoje napore da postanu što žele, ali i ambicioznih studenata koji vole riskirati. Kao što sam rekla i na početku, ako daš cijelog sebe u nešto - isplatit će se kad tad, možda ne danas, ne sutra, ne za godinu, dvije, tri, ali doći će. Stoga sam ponosna na sebe što sam jedina nagrađena za znanstveni ili umjetnički rad.

Karmen:
Nakon dekanove svakako sam se nadala i rektorovoj nagradi. Onaj dan kad su izašli rezultati i kad sam vidjela svoje ime zaista su me obuzele emocije jer sav trud i rad je nekako priznat.

Lana:

Smatram da mnogi od nas uče, trude se i rade za sebe s ciljem da steknemo određena znanja i vještine kojima ćemo se isticati na tržištu rada. Nikada nisam razmišljala o tome hoće li se to vrednovati nekom nagradom ali uistinu je lijep osjećaj kada institucija poput Sveučilišta prepozna i odluči posebno nagraditi Vaš rad.

 

  • Što za Vas znači činjenica da ste dobitnik/ca Rektorove nagrade?

Julija:

Tek sam postala svjesna težine nagrade nakon Rektorovog govora koji je u meni probudio tu činjenicu da sam dobitnica najveće nagrade na Sveučilištu. S vremenom će, vjerujem, tek doći do glave što je to, ali sada u ovoj euforiji mogu samo reći da sam ponosna na sebe.

Karmen:
Za mene to znači priznanje cijelokuonog truda i rada koji je uložen kroz posljednjih pet godina.

Lana:

Rektorova nagrada je za mene potvrda da sam uspjela izboriti se sa svakom panikom prije ispita, izgraditi određenu discipliniranost i upornost da radim i učim onda kada volju za to možda i nemam. Naučila sam se boriti kada nisam zadovoljna postignutim i sebe motivirati da svaki idući put bude bolje. Ova nagrada je priznanje za rast i razvoj.

 

  • Što planirate dalje?

Julija:

Vraćam se na preostali period Erasmus+ programa nakon kojeg odrađujem praksu i branim diplomski rad kao krunu školovanja. Naravno, tijekom cijelog ovog perioda sudjelujem u projektima Financijskog kluba Split u čemu uživam pa se eto u skorijoj budućnosti nadam da ću kao alumni EFST-a nastaviti djelovati u istom. Također, nadam se da ću se zaposliti, raditi, učiti i svakim danom bit sve bliža svom konačnom cilju.

Karmen:
Nešto kratko prije nego što sam magistrirala sam se zaposlila te sam u istoj firmi već 13 mjeseci. Naime, u banci radim posao koji sam željela te sam baš nedavno dobila napredovanje i nastavljam dalje istim tempom. Želim svima da pronađu i rade ono što zaista vole i žele.

Lana:

Kao studenticaprve godine Diplomskog studija informatičkog menadžmenta plan mi je i želja završiti još jednu godinu studija u predviđenom roku. Planiram provesti semestar na sveučilištu u Ghentu u okviru Erasmus+ programa mobilnosti gdje se nadam da ću uspješno savladati program vezan za podatkovnu analizu koja me posebno zanima.U ovih godinu i pol želim se posvetiti još više razumijevanju i učenju o bazama podataka kako bih se usavršila u području podatkovne znanosti.

 

  • Koju bi poruku uputili brucošima / ostalim studentima?

Julija:

Dragi brucoši i studenti/ce EFSTa, budite ustrajni u onom što volite i želite. Nije problem ako padnete koji ispit, problem je ako mislite da je to najveći problem što imate. Ne, vjerujte mi nije, sve je to rješivo nekome uz malo manje, a nekom uz malo više truda, ali je rješivo. Nastojite se tijekom obrazovanja uključiti u što više projekata, Webinara, konferencija, predavanja, radionica i slično jer je to način da teoriju čujete/primijenite u praksi. Također, iskoristite sve mogućnosti što vam Fakultet pruža uključujući i razmjenu studenata - iz osobnog iskustva vam govorim da je to najbolji način da upoznate sebe, novu kulturu, nove poznanike/prijatelje/kolege, novi način razmišljanja. I zapamtite jedno: NAVIGAJTE KROZ IZAZOVE!

Karmen:
Poručila bi im da se svaki trud i rad isplati. Prije ili kasnije rezultati će izaći na vidjelo. Također snovi se ostvaruju i nemojte nikad dopustiti da Vam ugase glas. Moj glas je ono što me dovelo ovdje gdje jesam. Svako dodatno pitanje je put prema otkrivanju Vas samih i vašeg puta. Za kraj bi im poručila da se ne boje biti drugačiji jer to je ono po čemu će se istaknuti.

Lana:

Poručila bih im da se izbore kada im je teško i kada misle da neki kolegij ne mogu svladati i kada žele odustati. Nekada je potrebno samo se odmoriti, a ne odustati. Upravo to su ključni trenutci u studiranju, to su momenti u kojima sebe gradite.

Učite i trudite se za sebe, za osobu kakvom želite postati, ulažite u vlastito znanje i trud će se sigurno isplatiti. Na kraju studija najvažnije je da ste vi ponosni na osobu u koju ste se izgradili.