Novosti - Razno

Razno

Razno

Smart City Challenge hackathon ponudio pregršt rješenja za unaprijeđenje lokalne zajednice!

5. prosinca 2022. | Izdvojeno, Razno, Događanja
Smart City Challenge hackathon ponudio pregršt rješenja za unaprijeđenje lokalne zajednice!

Ovaj tjedan, u subotu i nedjelju, 3. i 4. prosinca u SPINIT inkubatoru održalo se šesto izdanje Smart City Challenge hackathona. Kao što i samo ime kaže, riječ je o hackathonu u čijem je fokusu razvoj tehnoloških rješenja temeljenih na IoT i pametnim tehnologijama koja imaju primjenu u lokalnoj zajednici.

Smart City Challenge hackathon predstavlja mjesto gdje se studenti, programeri, poduzetnici i dizajneri zainteresirani za stvaranje svog grada boljim mjestom, mogu okupiti u multidisciplinarnim timovima kako bi zajednički izgradili inovativna pametna rješenja.

Ove godine hackathon je okupio preko 40 sudionika u 10 različitih timova koji su razvijali rješenja unutar neke od ponuđenih kategorija: pametno stanovanje, pametno zdravstvo, pametan okoliš, pametna proizvodnja, pametan turizam, panetan prijevoz i transport, pametni građani te Internet stvari (IoT). Osim već uvriježenih kategorija, ove godine Grad Split je također zadao poseban izazov u vidu rješavanja problema s oborinskim vodama kroz implementaciju IoT tehnologije.

Hackathon je započeo u subotu u 9 sati, a radni dio završio je u nedjelju u 12 sati predajom prezentacija. Kako bi omogućili natjecateljima što kvalitetniji razvoj od ideje do projekta, tu su bili mentori, poslovne i tehičke podloge, koji su ih svojim znanjem i kvalitetama kroz dvije sesije dodatno usmjeravali.

Nakon toga, u nedjelju u 13 sati nastavljeno je s prezentacijama izrađenih rješenja, pri čemu je svaki tim imao na raspolaganju 5 minuta vremena za predstavljanje svojeg projekta stručnom žiriju. Žiriju su predstavljeni sljedeći projekti:

 1. Evala - digitalni turistički vodič, aplikacija temeljena na konceptu storytelling prenošenja turističkog iskustva
 2. TIID - unaprijeđenje Passenger Information System-a u javnom prijevozu uz integraciju različitih podataka iz domene pametne mobilnosti
 3. ProMili - platforma za unakrsnu promociju ponude lokalnih autohtonih proizvoda
 4. Travel Node - aplikacija i društvena mreža za digitalne nomade u svrhu olakšanog pronalaska mjesta boravka, rada i povezivanja sa stručnjacima sličnog profila
 5. Green Tim 2 - rješavanje komunalnih problema u okolišu unutar urbanih sredina primjenom metoda dubokog učenja
 6. FlexGRID - sustav za decentralizaciju proizvodnje i distribucije električne energije
 7. Maximum Level - IoT sustav za praćenje razine oborinskih voda na javnim prometnicama uz signaliziranje potencijalnih ruta kako bi se izbjegle gužve uzrokovane lošom vodovodnom infrastrukturom
 8. Smart Locker - sustav za efikasnu pohranu i zaštitu privatnih stvari na javnim plažama, ormarić s RFID čitačem i bravom
 9. SmartNest - IoT sustav za optimizaciju uzgoja peradi, proizvodnje jaja i smanjenja troškova rada proizvođača

 

Prva tri mjesta zauzeli su timovi SmartNest, Green Tim 2 i FlexGRID. Najbolji timovi raspodijelili su nagradni fond osiguran od strane Grada Splita. Prvi tim SmartNest je osvojio 12.000,00 kn, drugi Green Tim 2 je osvojio 7.000,00 kn, a treći tim FlexGRID 3.000,00 kn za daljnji razvoj svojih rješenja.

Stručni žiri činili su:

 1. Ivana Čuljak, COO@Invento Capital Partners & EIT Urban Mobility
 2. Suren Markosian, CEO@Epic!
 3. Vedrana Franić, pročelnica po ovlaštenju Službe za razvoj Grada Splita

Osim natjecateljskog dijela, za vrijeme hackathona održala se i radionica za mlade u suradnji s udrugom Jedna mladost, a kroz koju su okupljeni polaznici na primjeru modela pametnog doma i automobila usvojili znanja i vještine iz područja IoT tehnologija. Radionicu je održao Slaven Damjanović iz tvrtke Field Data koja stoji iza uspješnih brendova Glamos i eAgrar.

Hackathon su organizirali Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu uz partnerstvo s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje kroz projekte koje financira Hrvatska zaklada za znanost. Podršku organizaciji hackathona pružili su Grad Split, OTP banka d.d., Infokarta d.o.o. i dobartek.hr.

Hackathon Smart City Challenge se održao u sklopu projekta Smart Youth financiranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.