Novosti - Izdvojeno

Izdvojeno

Izdvojeno

Iz znanstvenog kuta - Javna nabava i nova radna mjesta dobavljača: Uvidi iz aukcija

25. lipnja 2021. | Studij, Izdvojeno, Događanja
Iz znanstvenog kuta - Javna nabava i nova radna mjesta dobavljača: Uvidi iz aukcija

U ciklusu gostujućih predavanja znanstvenika pod nazivom “Iz znanstvenog kuta”, u goste nam stiže doc. dr. sc. Stjepan Srhoj sa Sveučilišta u Dubrovniku koji će prezentirati jedan iz serije nadolazećih istraživanja o ugovorima javne nabave robe, radova ili usluga kojima jedan ili više javnih naručitelja odabiru gospodarske subjekte koji će ih pružiti. S obzirom da javne nabave predstavljaju 12% globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u Republici Hrvatskoj 9-13% BDP-a, javna nabava je često u središtu javnog diskursa na temu upravljanja javnim institucijama. Iako postoji veliki broj makro istraživanja koji često proučavaju učinke javnog trošenja novca na BDP, još uvijek su rijetki uvjerljivi empirijski odgovori na neka temeljna mikro pitanja, primjerice, koji je učinak ugovora o javnoj nabavi na zapošljavanje gospodarskog subjekta? U sklopu gostujućeg predavanja predstaviti će istraživanje u tijeku napisano u koautorstvu sa studentom univ.bacc.oec. Melkom Dragojevićem naziva „Javna nabava i nova radna mjesta dobavljača: Uvidi iz aukcija“.

Stjepan Srhoj doktorirao je ekonomiju na Fakultetu za ekonomiju i statistiku Leopold-Franzens Sveučilišta Innsbruck u Austriji. Rezultate istraživanja objavio je u časopisima: Small Business Economics, European Economic Review, IZA Journal of Labor Policy, Structural Change and Economic Dynamics i Tourism Economics. Za dosadašnja istraživanja dobitnik je nagrada Olga Radzyner od Austrijske Narodne Banke, Hans Raupach od instituta IOS Regensburg i Državne nagrade za znanost od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Trenutno je voditelj i su-voditelj istraživačkih projekata na temu javnih potpora, javnih nabava, predstečajnih nagodbi i izvoza u Republici Hrvatskoj. Kao CERGE-EI Career Integration Fellow provodi neformalno mentorstvo nadarenih studenata ekonomije na Sveučilištu u Dubrovniku.

Gostujuće predavanje će se održati u ponedjeljak, 5. srpnja, 2021. s početkom u 14:00 h. Prilika koja se ne propušta, zar ne?

Podaci za pristup Zoom-u:     

  • Meeting ID: 925 4107 8810
  • Passcode: 181079