Novosti - Izdvojeno

Izdvojeno

Izdvojeno

Suradnja s Udrugom "Sunce" - Priča o stručnoj praksi DKU

19. srpnja 2021. | Studij, Izdvojeno, Razno

Kroz program Centra za društveno korisno učenje (DKU) Ekonomskog fakulteta u Splitu i predmet Stručna praksa DKU, s velikim oduševljenjem predstavljamo suradnju naših studentica Ane-Nikol Šprlje i Mirne Radović s Udrugom Sunce s kojom Ekonomski fakultet u Splitu njeguje dugogodišnju suradnju u sferi zaštite prirode i okoliša.

U ovogodišnjoj stručnoj praksi, naše studentice su radile kao koordinatori u novom projektu u kojem Udruga Sunce surađuje s brandom Cidrani koji je EIT Food, vodeća europska organizacija za inovacije na području hrane, prepoznao i pozvao da se kao nacionalni finalisti natječu na Innovation Prizes natjecanju u srpnju 2020. godine.  
Naše studentice bile su fokusirane na istraživanje tržišta, prikupljanje ideja i u konačnici stvaranje proizvoda koji bi potrošače potaknuo na jačanje svijesti o očuvanju okoliša i razvijanju zdravih navika. Naše mlade kolegice su koordinirale i komunicirale s vrijednim učenicima SŠ Braće Radić, Obrtno tehničke škole u Splitu i Gimnazije održivog razvoja, a kao rezultat kreativnosti i suradnje ovih mladih ljudi osmišljen je niz proizvoda od kojih su na kraju odabrani neki za daljnji razvoj priče. Studentice su također imale zadatak pripremiti i prezentirati temu: Marketing. Nakon izlaganja, zajedno sa svim sudionicima, razrađena je ideja, vizija i misija, vrijednosti, potencijalni kupci kao i niz analiza i zaključaka potrebnih za plasiranje proizvoda.

Na slici se mogu vidjeti lizalice (jedan od izrađenih proizvoda unutar projekta) koje su napravljene od organski uzgojenih sastojaka, a koje proizvode učenici SŠ Braće Radić, dok su učenici Obrtno tehničke škola i Gimnazije održivog razvoja zaduženi za izradu pakovanja i dizajna.

Upisivanje Stručne prakse s ciljem sudjelovanja u programu Društveno-korisnog učenja bila je najbolja odluka koju sam mogla donijeti, a sigurna sam da će se složiti i ostali kolege i kolegice. Zahvalna sam na prilici za suradnju s Udrugom Sunce. Svidjela mi se produktivnost koja se osjećala tijekom svih radionica, ali ono što mi se najviše od svega svidjelo je pristupačnost članova Udruge i opuštenost koja je vladala tijekom cijelog projekta. Sva znanja koja smo stekli tijekom studiranja mogli smo primijeniti bez straha da ćemo pogriješiti.
Osim što sam imala priliku primijeniti svoja znanja i vještine koje sam stekla na Ekonomskom fakultetu, dobila sam savjete uspješnih kreativaca i moram priznati da su me ohrabrili da pokrenem vlastiti biznis nakon završetka studiranja. Ovo je prilika kakvu ćete dobiti samo jednom. Iskoristite je. Steći ćete korisna znanja i vještine, ali i uspomene i poznanstva za cijeli život. Kada se zaposlite, nećete imati puno prostora za greške, a ovaj projekt će Vas pripremiti kako na pravi način iskoristiti svoj potencijal.

Mentori iz udruge i mentori s fakulteta će Vam uvijek biti vjetar u leđa. Usudila bih se reći da je ovo najveći ostvareni projekt tijekom studiranja. Moj životopis izgledat će puno bogatije kada poslodavac vidi da sam sudjelovala u proizvodnji proizvoda koji bi 2022. godine trebao izaći na tržište.“ - izjavila je Ana-Nikol Šprlje.  

Savjeti naših studentica:

  • Bilježite sve aktivnosti koje obavljate
  • Budite uporni u komunikaciji s učenicima
  • Iznosite svoje ideje koliko god vam u tom trenutku djeluju obične
  • Potaknite prijatelje, koji nisu dio projekta, da dođu volontirati u udrugu
  • Ne budite razočarani ako ne budete dio udruge koja Vam je bila prioritet
  • Svakako upišite DKU jer ćete steći iskustva i uspomene za cijeli život