Novosti - Upisi - Pregled

Pregled

EasyDNNNews

Upiši Stručnu praksu - DKU!

11. rujna 2023. | Upisi, Izdvojeno, Razno
Upiši Stručnu praksu - DKU!

Stručna praksa - DKU (6 ECTS) izborni je kolegij na zadnjoj godini svih studijskih programa (detaljnije na poveznici) u sklopu koje studenti u timovima rade na konkretnim projektima kojima rješavaju operativne izazove za udruge iz zajednice, a sve uz stručnu podršku profesora/mentora s Fakulteta.

Kroz Stručnu praksu DKU imaš priliku:

  • učiti kroz pomaganje najpotrebitijima u društvu
  • odraditi dio studiranja kroz praktični rad u realnom okruženju
  • kreativno primijeniti stečeno znanje.

 

Kako to izgleda?

U nastavku je nekoliko primjera zadataka koje su studenti na stručnoj praksi DKU odrađivali za odabranu udrugu:

 

Udruga Klub mladih Split

Studentima je dodijeljen zadatak osmišljavanja projekta društvenog poduzetništva od kojeg će prihod biti namijenjen za daljnji rad i razvijanje udruge. Studenti su se vodili motom "reuse, reduce, recycle" te su došli do ideje da se ponovno iskoriste otpadne automobilske gume. Rješenje do kojeg su došli je projekt pod nazivom "Kreativno recikliranje" odnosno izrada krevetića za životinje od otpadnih guma uz korištenje pet friendly materijala. Uz osmišljavanje proizvoda, aktivnosti su bile i osmišljavanje promocijske priče, kreiranje loga i branda te organiziranje probne radionice.

 

Udruga Srce

U sklopu pripremnih aktivnosti studenti su se upoznali s organizacijskom strukturom udruge Srce, sudjelovali na glazbenim i likovnim radionicama putem kojih su upoznavali članove, ali i asistente i volontere koji pomažu članovima udruge. Studenti su radili na povećanju vidljivosti udruge na lokalnoj razini te su izradili Priručnik za marketinšku komunikaciju, koji služi za daljnju izobrazbu članova udruge, ali i kao podloga u daljnjem radu, posebice prilikom medijskih aktivnosti. Najvažniji događaj za udrugu Srce jest obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom u sklopu kojeg su studenti sudjelovali u pripremi medijskih objava, kreiranje plakata i letka te osmišljavanje milenijske fotografije.

 

Udruga MOST

Zadatak je bio osmisliti i organizirati događaje usmjerene na prikupljanje sredstava za djecu i mlade u riziku od beskućništva. Studenti su se odlučili organizirati pub quizove. Naziv manifestacije bio je „(NE)ZNANJEM DO PROMJENE“. Samostalno su osmišljavali pitanja za kvizove, ispunjavali formulare za prijavu humanitarne akcije koja je bila nužna kako bi se kvizovi mogli održati, pronalazili prostore odnosno kafiće u kojem će kvizove održavati i pobrinuli se za nagrade. Novčana sredstva prikupljena su putem kotizacija sudionika te su kafići donirali dio ostvarenog prometa te večeri. Događaje su uspješno promovirali putem društvenih mreža udruge. Uz sve nabrojane aktivnosti, volontirali su u udruzi provodeći vrijeme u druženju s djecom, pomažući im u učenju i pisanju domaćih radova.

 

 

Što kažu studenti o Stručnoj praksi DKU?

"Kroz ovaj program/praksu pomagali smo udrugama i savezima zato što smatramo da svaki čovjek mora u svojoj sredini, odnosno okolini napraviti nešto dobro radi vlastitog ispunjenja, radi samog sebe. Osim toga uvijek ima potrebitih ljudi s raznoraznim teškoćama u životu i kada nekog „malo pogurate“ da mu život krene na bolje, odmah ste učinili dobru stvar."

 

"Skladni rad između studenata i udruga. Moguće je da 'mali' studenti pomognu 'velikim' udrugama pri rješavanju njihovih problema."

 

"Nakon sudjelovanja u SP-DKU sam shvatila da treba uvijek naći vremena da bi pomogla nekom kome je to stvarno potrebno."

 

 

Baci oko na naš YouTube kanal gdje možeš vidjeti što su bivši studenti radili kroz Stručnu praksu - DKU.

Uključi se i ti, pomozi radu udruga i njihovim štićenicima, primjeni svoja znanja i stekni nova te tako učini svijet čini boljim mjestom!

 

 

 

 

 

Ciljevi
  • Kvalitetno obrazovanje