Fakultet - Organizacija - Katedra za poslovnu informatiku

Katedra za poslovnu informatiku

Katedra za Poslovnu informatiku

Katedra za poslovnu informatiku Ekonomskog fakulteta u Splitu osnovana je u travnju 2012.

NASTAVA I STUDIJSKI PROGRAMI

Kroz informatičke predmete na prvoj godini svih studijskih programa i smjerova, studenti nas upoznaju odmah po dolasku na fakultet. Na višim godinama studija Katedra brine o unaprjeđenju svih predmeta iz područja poslovne informatike, a nositelj smo usmjerenja Informatički management u okviru studija Poslovne ekonomije. Iako zahtjevno, usmjerenje je prepoznato od strane studenata, ali i poslodavaca o čemu svjedoči i visoka zapošljivost studenata po njegovom završetku. Detaljnije o samom usmjerenju, našem načinu rada i prednostima Informatičkog managementa pročitajte na linku studijskih programa i na portalu kojeg su izradili i održavaju naši studenti (http://imef.hr).

SURADNJA S GOSPODARSTVOM

Kroz naše predmete, obzirom na dinamične promjene u području poslovne informatike, trudimo se studentima uvijek predstavljati aktualnu problematiku, te prenositi znanja iz suvremene poslovne prakse. U tu svrhu uspostavili smo partnerstva s velikim IT organizacijama kao što su primjerice Microsoft i Software AG Adriatics - IDS Scheer, a kao pozvani predavači često nas posjete i naši kolege informatičari, stručnjaci iz Splitsko-dalmatinske županije, Splitske Banke, IT Sistema, Sistema... Na taj način teorijska uporišta povezujemo s konkretnim realnim primjerima u praksi. Korištenjem sustava za e-učenje Moodle na svim kolegijima koje izvodimo i tehnologije virtualizacije, studentima omogućavamo pristup materijalima za učenje i rad na istim poslovnim aplikacijama kao i na fakultetu. S obzirom na spomenute inovacije u nastavnom procesu ističemo da smo objavili prvi multimedijalni e-priručnik na Sveučilištu.

ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKI RAD

Usavršavamo se i radimo na znanstvenim i stručnim projektima. Za period 2006 - 2012 ističemo sudjelovanje na nacionalnim projektima pod pokroviteljstvom MZOŠ: „Komunikacijske vještine i tehnologije u komunikaciji Internetom i e-obrazovanju“ (nositelj projekta: Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu), „Upotrebljivost i prilagodljivost sučelja inteligentnih autorskih ljuski“ (nositelj projekta: Prirodoslovno matematički fakultet u Splitu), „Razvoj i implementacija informatizacije regionalne i lokalne samouprave“ (nositelj projekta: Pravni fakultet u Splitu), „Turizam kao katalizator integriranja jadranskog prostora“ i „Unapređenje poslovnih procesa u odnosu na poslovne performanse“ (nositelj projekata: Ekonomski fakultet u Splitu); te na međunarodnom FP6-ICT-STREP projektu „Unified eLearning Environment for the School“ (nositelj projekta: Fraunhofer IGD, Njemačka). Koordinirali smo i radom fakultetskog tima kao partnera na TEMPUS projektu „Fostering Entrepreneurship in Higher Education (FoSentHE) čiji je nositelj Ekonomski fakultet u Zagrebu. Članovi katedre vodili su/vode projekt Europeaid/131319/M/ACT/HR IPA 4.1.2.2.02.02.c11: Studirajmo zajedno! (financirano kroz IPA program; voditelj izv. prof. dr. sc. Marko Hell) i HRZZ-UIP-05-2017-7625: Korisniku orijentiran (re)dizajn procesa i modeliranje informacijskih sustava na primjeru smart city usluga (voditeljica izv. prof. dr. sc. Maja Ćukušić).

Od znanstvenih aktivnosti koje se odvijaju na našoj katedri, posebno smo ponosni na uređene monografije „Rudarenje podataka“, „Višedimenzijski informacijski sustavi“ i „Menadžment informatičkih projekata" u izdanju Ekonomskog fakulteta u Splitu, a čiji su autori naši studenti. Detalje o ovom projektu pronađite u članku pod nazivom „Znanstveni, publicistički i mentorski iskorak na Ekonomskom fakultetu u Splitu“. I ovaj detalj ukazuje na to da su se naši članovi dokazali i kao sposobni te pristupačni mentori/ce studentskih radova na svim razinama visokog obrazovanja.

Osim mentoriranja pri izradi radova, naši članovi kroz Studentski poduzetnički centar vode i usmjeravaju timove na svjetskim studentskim natjecanjima, primjerice na Microsoft Imagine Cup (link,link), Société Générale Citizen Act (linklink), te Turizmijadi gdje su pod našim mentorstvom postigli zapažene rezultate.

Uz softver koji je dostupan svim studentima fakulteta, potrebno je istaknuti vrijedne alate koji se koriste za praktične vježbe odnosno stručno usavršavanje studenata smjera. Konkretno, radi se o priznatim alatima kao što su alati ARIS platforme (ARIS Business Architect, ARIS Business Simulator i ARIS Business Optimizer) zatim Microsoft alati (Dynamics NAV, Sure Step, Visual Studio, SQL Server) kroz programe Dreamspark i Microsoft Dynamics Academic Alliance, CubePlayer, ExtendSim, Rapid Miner, te niz drugih komercijalnih i open-source alata.

ARIS ExtendSimAdopter
 

Svakako nam se obratite s pitanjima, a ako ste naš bivši ili sadašnji student pridružite se našoj LinkedIn grupi!