Enter Title

 

PRIRUČNIK MOŽETE PREUZETI OVDJE

Prezaduženosti se zbog više obilježja razlikuje od siromaštva. Prije svega, prezadužene osobe obično vrlo brzo ostaju bez materijalnih i psihosocijalnih resursa. Mnogi prezaduženi pojedinci su ostali uslijed razvoda bez bračnog druga, posla, doma i kontakata sa susjedima. To samo po sebi podrazumijeva duboka traumatična iskustva. Sljedeće obilježje prezaduženosti je da se teret duga stalno povećava zbog kamata i kazni za koje se dug uvećava. To znači da je prezadužena osoba sve dublje i dublje u bezizlaznoj situaciji te se osjeća ugroženom, progonjenom i bez mogućnosti da se zakonski zaštiti. Također kod tih su osoba često su prisutne apatija, osjećaj krivnje, srama i samooptuživanja. Za razliku od nezaposlenih i siromašnih osoba čiji se ekonomski i društveni položaj ipak može poboljšati zapošljavanjem i/ili iznalaženjem bolje plaćenog posla, odnosno većim radnim naporima, prezadužene osobe imaju vrlo sužen prostor aktivnog djelovanja za poboljšanje svog života. Ta je mogućnost vrlo ograničena stoga što bez obzira na svoj dohodak moraju preživljavati od najmanje mogućih sredstava koja im preostaju sve dok ne vrate svoj dug. U najgorem slučaju, to može trajati cijeli život.


Kao ključna strategija u sprječavanju prezaduženost ističe se potreba dostupnosti (ili lakšeg pristupa) financijskim uslugama kako bi se spriječile nepovoljne posljedice na siromaštvo i socijalnu isključenost. Nadalje, u cilju ublažavanja poteškoća i prevencije prezaduženosti potrebno je ujedno organizirati i provesti programe financijskog opismenjivanja građana i kampanju o podizanju svijesti opasnosti od zaduživanja te u obrazovanje u osnovne i srednje škole uvesti predmet upravljanje osobnim financijama.


Želja sudionika Projekta Partnerstvo za sprječavanje osobne prezaduženosti nije socijalnim radnicima davati nove zadaće nego im pomoći u obavljanju svojih svakodnevnih zadataka. Njihovo bolje poznavanje kako spriječiti i ublažiti osobnu prezaduženost sigurno će se odraziti i na njihovom boljem radu i uspješnijoj pomoći korisnicima.

 

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europskog vijeća za inovacije i izvršne agencije za srednja i mala poduzeća (EISMEA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.