Novosti - Razno

Razno

Razno

eBrošura „Koliko je učinkovita interna revizija kibernetičke sigurnosti?“

9. ožujka 2021. | Izdvojeno, Razno
eBrošura „Koliko je učinkovita interna revizija kibernetičke sigurnosti?“

Jeste li znali da je kibernetička sigurnost prepoznata kao jedna od Top 5 najvećih poslovnih rizika u 2021. za interne revizore? Unatoč sve većoj svijesti i brojnim naprednim tehnološkim te procesnim mehanizmima obrane, kibernetički kriminal je u porastu, osobito u vrijeme globalne pandemije, i to upravo zahvaljujući radu od kuće.

Europska konfederacija instituta internih revizora prepoznala je kibernetičku sigurnost (CS) kao jedan od pet glavnih poslovnih rizika. Okolnosti pandemije samo ju je intenzivirala zbog rada „od kuće“, proširivanjem radnog okruženja softverima za videokonferencije, dodavanjem osobnih uređaja i privatnih WiFi mreža u sustave organizacije itd. Unatoč orkestriranim naporima u upravljanju rizikom od CS-a, broj uspješnih napada i dalje raste.

Na znanstveno-istraživačkom projektu u kojem se istražuje „Koliko je učinkovita interna revizija kibernetičke sigurnosti?“ sudjelovale su naše kolege izv.prof.dr.sc. Tina Vuko i doc.dr.sc. Marko Čular koji su, zajedno, s prof.dr.sc. Sergejom Slapničar (University of Queensland, Business School) te dr.sc. Matejem Draščekom (Institut internih revizora Slovenije) objavili stručnu publikaciju (on line brošuru) o učinkovitosti interne revizije kibernetičke sigurnosti. Brošura je dostavljena internim revizorima, članovima međunarodnog Instituta internih revizora iz Europe, SAD-a, Australije i Novog Zelanda. Ova eBrošura izvještava o nalazima zajedničkog istraživačkog projekta Sveučilišta Queensland (Australija) i Sveučilišta u Splitu (Hrvatska) o učinkovitosti interne revizije kibernetičke sigurnosti, a razvijen je i izvorni indeks učinkovitosti koji je izmjeren na velikom međunarodnom uzorku.

Svi zainteresirani, brošuru mogu preuzeti u prilogu ove objave.

 

Dokumenti za preuzimanje