Novosti - Razno

Razno

Razno

Okrugli stol na temu: Europsko pravo tržišnog natjecanja i pravo državnih potpora:Utjecaj Europskih fondova, subvencija i državne potpore na poticanje poduzetništva i tržišno natjecanje

25. siječnja 2022. | Izdvojeno, Razno, Događanja
Okrugli stol na temu: Europsko pravo tržišnog natjecanja i pravo državnih potpora:Utjecaj Europskih fondova, subvencija i državne potpore na poticanje poduzetništva i tržišno natjecanje
Dana 26. siječnja 2022. godine (u 12:00 h), na Ekonomskom fakultetu u Splitu će se odžrati Okrugli stol na temu: "Europsko pravo tržišnog natjecanja i pravo državnih potpora: Utjecaj Europskih fondova, subvencija i državne potpore na poticanje poduzetništva i tržišno natjecanje"


Okrugli stol se bavi temom pravednog tržišnog natjecanja i izazovima domaćih poduzetnika u procesu nametanja na europskom tržištu. Državne potpore unutar Europske Unije u načelu su zabranjene jer stvaraju netržišnu prednost za korisnike potpore. Pravedna i ravnopravna tržišna utakmica je ključan čimbenik u razvoju dugoročno održivih gospodarskih subjekata.
Međutim, u određenim slučajevima, poticaji mogu imati i značajne pozitivne učinke. Tako se putem raznih potpora i poticaja mogu potaknuti inovacije ili društveno korisno postupanje. Stoga postoji cijeli niz izuzeća od zabrane davanja potpora na nacionalnoj razini, dok su potpore od strane EU postale bitan izvor sufinanciranja investicija u gospodarstvu. Nacionalni, ali i Europski fondovi potiču investicije u istraživanje i razvoj, ekološki prihvatljivu modernizaciju poslovanja, ali i socijalnu uključenost.

Svrha ovog okruglog stola je definirati razlike između dopuštenih i nedopuštenih potpora, te zahvaljujući iskustvu i dobroj praksi sudionika analizirati učinke dopuštenih potpora, naročito u sferi poticanja razvoja novih tehnologija i inovacija. U tu svrhu su pozvani predstavnici visokih učilišta, savjetnici u prijavi i provedbi europskih i nacionalnih projekata, etablirani poduzetnici ali i osnivači start-up poduzeća.

Sudionici:

  • dr. Ivana Vuka – Sveučilište u Splitu
  • Marija Stupalo – Salona Var
  • Maja Dragojević – Sinergija savjetovanje
  • Hrvoje Mihovilović – ELNAV
  • doc. dr. Šime Jozipović – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu
    Moderator: Doc. dr. sc. Marko Perkušić, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti

Okrugli stol održati će se na Ekonomskom fakultetu u Svečanom amfiteatru, a biti će omogućeno i sudjelovanje putem Zoom platforme (Zoom link će biti dostavljen svim prijavljenima na e-mail adresu).

Svi zainteresirani za sudjelovanje preko zoom-a se mogu javiti na email adresu: sime.jozipovic@efst.hr.