Za maturante - Dragi maturantu....

Dragi maturantu....

Znanost i razvoj

Dragi maturanti, dobrodošli! Čim ste ovdje, razmišljate o donošenju odluke o upisu fakulteta i istražujete svoje mogućnosti. U nastavku Vam odgovaramo na 3 osnovna pitanja, a za detalje kliknite na linkove koje Vam donosimo u tekstu ili još bolje; kontaktirajte nas direktno. Krećemo!

ŠTO JE ZAPRAVO EKONOMIJA?
Pitanje za milijunaša: pronađi jednu djelatnost kojem ekonomist nije potreban! Teško. Ekonomija je svuda oko nas. Prema američkom nobelovcu Samuelsonu: „Ekonomija je znanost koja proučava način na koji društva koriste oskudne resurse da bi proizvodili dobra i usluge kako bi što bolje zadovoljili svoje potrebe.“ Dakle, bili toga svjesni ili ne, ekonomsko promišljanje vodi nas gotovo do svih odluka koje donosimo kroz život.


ZAŠTO EKONOMIJA ZA TEBE?
Zato što ti daje širinu mogućnosti. Ekonomist je potreban u svakom području rada, djelatnosti, poduzeću – bilo ono malo ili veliko, privatno ili javno, obrt, firma, državno tijelo ili institucija, udruga ili zadruga i sve između – svaka djelatnost temelji se na ekonomskim znanjima i oslanja na ekonomiste.

Ekonomist se može baviti financijama, marketingom, prodajom, upravljanjem, analitikom, poduzetničkim inicijativama, upravljanjem projektima, računovodstvom, turizmom i mnogim drugim aspektima. Čak i ako ne znaš čime se želiš baviti u životu, ekonomija je najbolji izbor, jer otvara vrata najrazličitijim prilikama.

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu posvećeni smo da te, uz potrebna ekonomska znanja, osnažimo i mnogim drugim znanjima i vještinama koje su potrebne za uspjeh u današnjem turbulentnom poslovnom svijetu – komunikacijske vještine, prezentiranje ideja i stavova, pregovaračke vještine, timski rad, krizno komuniciranje, kritičko promišljanje i još puno toga.

Upravo zato, naš slogan glasi „Navigaj kroz izazove.“ Pozivamo te da prihvatiš prvi izazov: upiši Ekonomski fakultet u Splitu!

 


A ZAŠTO BAŠ EKONOMSKI FAKULTET U SPLITU?

Detalje pronađi u našoj brošuri ZAŠTO EFST, a ovdje ti izdvajamo samo neke od razloga.

 • Preko 80% studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu zapošljava se u roku od 6 mjeseci od diplomiranja*. (*Službeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje). Visoka stopa zapošljivosti rezultat je težnje Ekonomskog fakulteta u Splitu ka izvrsnosti u svakom aspektu rada i djelovanja.
 • EFST Studij Poslovne ekonomije nositelj je prestižne međunarodne EPAS akreditacije koja postavlja Ekonomski fakultet u Splitu među najbolje studijske programe Poslovne ekonomije u svijetu.
 • Mogućnost realizacije stručne prakse u preko 100 tvrtki i udruga iz najrazličitijih sfera djelovanja s kojima EFST surađuje. Velika vjerojatnost da ćete baš ovdje pronaći i svoje prvo zaposlenje.  
 • Mogućnost odabira jednog ili više predmeta koji će se slušati i polagati na engleskom jeziku čime dodatno osnažuješ svoju konkurentnost na tržištu rada.   
 • Mogućnost realizacije dijela studija ili stručne prakse u inozemstvu u preko 60  institucijama iz više od 20 zemalja. Putovanja, upoznavanje novih ljudi i kultura uz učenje i stjecanje vrijednog iskustva - sve su to čari studiranja na Ekonomskom fakultetu u Splitu.
 • EFST - Studentski Poduzetnički Inkubator namijenjen svim proaktivnim i poduzetnim studentima Sveučilišta u Splitu, s ciljem promicanja poduzetništva mladih te povećanja uspješnosti njihovih poduzetničkih poduhvata. Iz EFST Studentskog Poduzetničkog Inkubatora do sada je proizašlo preko 20 poslovnih subjekata.
 • EFST - Centar za društveno korisno učenje omogućuje ti učenje kroz suradnju s organizacijama civilnog društva (OCD) u zajedničkom rješavanju društvenih problema te izgrađuje kao društveno aktivnu i osviještenu osobu.   
 • EFST je „Advanced member“ UN Global compact inicijative pod nazivom Principles for Responsible Management Education (PRME) – razvijamo svoje programe pružajući ti razumijevanje i sposobnost da budeš nositelj promjena.
 • Moderna i arhitektonski impresivna zgrada Ekonomskog fakulteta u Splitu, smještena u jednom od najmodernijih i najfunkcionalnijih kampusa u ovom dijelu Europe predstavlja zaokružen sustav prostornog i tehnološkog modela i pruža ti svu potrebnu infrastruktura za najbolji doživljaj modernog studiranja i uspješne pripreme za tržište rada budućnosti.

STUDIJSKI PROGRAMI EKONOMSKOG FAKULTETA U SPLITU

Ekonomski fakultet u Splitu provodi dvije studijske vertikale; sveučilišnu i stručnu.

 • Sveučilišni studij osposobljava studente za poslove u znanosti i visokom obrazovanju, u poslovnom svijetu, javnom sektoru i društvu općenito.
 • Stručni studij pruža razinu znanja i vještina potrebnih za obavljanje stručnih zanimanja i neposredno uključivanje na tržište rada, te studente priprema za izazove svijeta poduzetništva.  

Vertikale je moguće zamijeniti u toku studija. U nastavku je sažetak studija koji se nude na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Skoncentrirajmo se na preddiplomske studijske programe koje imate mogućnost upisati. 

PREDDIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJSKI PROGRAMI

Na sveučilišnoj vertikali nude se studijski programi:

 • EKONOMIJA – proučavat ćeš cijelo gospodarstvo na makro razini. Ako ovo upisuješ sigurno ciljaš na posao u znanosti, u nacionalnim ili međunarodnim institucijama, u nekoj od razvojnih agencija, ministarstvima, županiji, jedinicama lokalne samouprave ili u poduzećima proučavajući kretanja na razini pojedinih gospodarskih sektora.  
   
 • POSLOVNA EKONOMIJA – proučavat ćeš ekonomiju na razini poduzeća. Ako ovo odabireš sigurno se već vidiš u marketingu, menadžmentu, računovodstvu, financijama ili nekom drugom odjelu neke tvrtke.
   
 • TURIZAM s odgovarajućim smjerom – osim analize sustava turizma i utvrđivanja međuodnosa turizma s gospodarskim, socio – kulturnim i fizičkim okruženjem, moći ćeš identificirati financijske, marketinške, operacijske i pravne posebnosti u poslovanju gospodarskih subjekata u turizmu. Ovakva znanja potrebno je u svim sferama rada u turističkom sektoru.

PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJSKI PROGRAMI

Na stručnoj vertikali nude se studijski programi:

 • MENADŽMENT MALOG PODUZEĆA – Naučit ćeš identificirati i povezati poslovne aktivnosti malog poduzeća, skicirati poslovnu ideju, osmisliti plan poslovanja u cjelini i u pojedinim segmentima, predložiti organizaciju poslovanja malog poduzeća s aspekta temeljnih funkcija poslovanja, a kroz odabrani smjer specijalizirat ćeš određenu tematiku.
   
 • TURISTIČKO POSLOVANJE – moći ćeš identificirati i povezati poslovne aktivnosti malog poduzeća u turizmu, skicirati poslovnu ideju u turizmu, analizirati obilježja i elemente sustava turizma, analizirati ulogu različitih resursa u turističkom poslovanju, razlikovati financijske, marketinške, operacijske i pravne posebnosti nositelja turističke ponude, te utvrditi pokazatelje uspješnosti u turističkom poslovanju

Ovo su osnovne informacije. No studiranje na Ekonomskom fakultetu u Splitu predstavlja puno više od nabrajanja studijskih programa i smjerova. Za detalje pogledaj našu brošuru ZAŠTO EFST. Zaprati nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, LinkedIn i YouTube.

Čekamo te na mjestu nastavne i znanstvene izvrsnosti, inovativnosti, kreativnosti, međunarodne suradnje, društveno odgovornog djelovanja te visoke poslovne i međuljudske etičnosti – Čekamo te na Ekonomskom fakultet u Splitu.