Fakultet - Organizacija - Katedra za opću ekonomiju

Katedra za opću ekonomiju

Katedra za Opću ekonomiju

Poštovani kolegice i kolege studenti, dobrodošli na stranicu Katedre za opću ekonomiju!

ŠTO RADIMO?

Naš je cilj približiti vam temeljna i primijenjena ekonomska znanja i omogućiti razumijevanje složenih ekonomskih procesa u svrhu donošenje kvalitetnih odluka, kako u poslovnom svijetu, tako i u domeni kreiranja ekonomske politike.

ZAŠTO EKONOMIJA?

Suvremeni proces globalizacije i ekonomsko integriranje Hrvatske u EU stvaraju složene uvjete poslovanja i upravljanja ekonomskim razvojem. Stoga, poznavanje tržišta i ekonomskih trendova, kao i očekivanih učinaka mjera ekonomske politike, postaje iznimno važno za uspješno poslovanje na domaćem i međunarodnom tržištu, odnosno za donošenje razvojnih odluka od nacionalnog i regionalnog značenja.

KOJA PODRUČJA POKRIVAMO?

Članovi Katedre za opću ekonomiju sudjeluju u izvođenju nastave na svim razinama studija – od preddiplomskog i diplomskog, do poslijediplomskog i doktorskog studija, te stručnog studija. Teme koje pokrivamo uključuju široki spektar pitanja iz područja: mikroekonomije, makroekonomije, međunarodne ekonomije i europskih integracije, regionalne ekonomije, urbane ekonomije, te prostornog planiranja i upravljanja razvojem.

TKO SMO MI?

Ponosni smo istaknuti da naša Katedra u kadrovskom smislu predstavlja spoj mladosti i iskustva, te da u svojim redovima imamo aktualnog Potpredsjednika Vlade RH i Ministra regionalnog razvoja prof. dr. sc. Branka Grčića te bivšeg rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Ivana Pavića.

Mladi članovi naše Katedre redom su pohađali studije na inozemnim visokoobrazovnim institucijama što je ujedno postala uobičajena praksa za sve mlađe kolege koji žele započeti svoju znanstvenu karijeru na našoj Katedri.

Usto, osim redovitog znanstvenog publiciranja članaka i knjiga, sudjelujemo na znanstvenim konferencijama, aktivni smo na znanstvenim i komercijalnim projektima, te sudjelujemo kao mentori pri izradi diplomskih radova i doktorata.

U razdoblju od listopada 2014. do rujna 2016. godine pročelnica katedre je doc. dr. sc. Lena Malešević Perović, zamjenik pročelnice doc. dr. sc. Vladimir Šimić, a tajnik katedre Paško Burnać, dipl. oecc. 

GDJE SE ZAPOŠLJAVAJU NAŠI STUDENTI?

Prema našim saznanjima studenti studija Ekonomije zapošljavaju se uglavnom u:

  • trgovačkim društvima (komercijalni i proizvodni sektor);
  • financijskom sektoru;
  • državnim tijelima svih razina (ministarstava, stručna tijela na razini županija, gradova i općina, uključujući i regionalne razvojne agencije, strukovna tijela – komore i sl.);
  • sektoru visokog obrazovanja, budući neki od njih nastavljaju daljnje obrazovanje i započinju znanstvenu karijeru.

ŠTO NAŠI STUDENTI KAŽU O NAMA?

  • izrada u tijeku